Recepty pro vaši inspiraci

Kategorie receptů

Itálie

Caponata s tuňákem

Použitý produkt

Rio Mare Leggero

SUROVINY NA 4 PORCE

3× 60 g tuňáka Rio Mare Leggero
2
lilky
1
červená cibule
2
stonky řapíkatého celeru
50 g
černých oliv
40 g
kaparů
140 g
rajčatového protlaku
4 cl
olivového oleje extra virgin
4 cl
vinného octa
2
polévkové lžíce cukru krystal
olej na smažení
sůl
pepř
8 plátků bruschetty
10 g
čerstvé bazalky

POSTUP

Nakrájíme lilek na cca 1cm kostičky, doporučujeme lilek krájet podélně, což zaručí, že nebude hořký. Rozpálíme olej na smažení, přidáme lilek do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Doporučujeme smažit déle na nižší teplotě, aby byl lilek křupavý. Dozlatova osmažený lilek necháme okapat.
Na kostičky nakrájíme červenou cibulku a řapíkatý celer. Zahřejeme olivový olej v pánvičce na střední teplotě a cibulku s celerem zarestujeme. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Poté přidáme černé olivy, kapary a tuňáka. Do pánvičky se základem dáme okapaný lilek a zamícháme. Zvlášť v misce rozpustíme cukr ve vinném octu. Pokud při dochucování solí nebo pepřem nepoužíváme mlýnek, doporučujeme vždy napřed vše odměřit v ruce. Před a po každém dokořenění poctivě ochutnáváme. Rozpuštěný cukr s vinným octem zamícháme do caponaty a podle vlastní chuti dosolíme a dopepříme. Necháme 5 minut odpočinout.

SERVÍROVÁNÍ

Dozlatova orestujeme bruschettu na pánvičce, s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Místopánvičky lze použít i topinkovač. Bruschettu bohatě ozdobíme caponatou a posypeme natrhanou bazalkou. Buon appetito!

Špagety s tuňákem

Použitý produkt

Rio Mare v olivovém oleji

SUROVINY NA 4 PORCE

1 červená cibule
100 g rozinek
50 g másla
1 dcl červeného vína
1 polévková lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
sůl
3× 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
2 plechovky celých loupaných rajčat
10 g tymiánu
10 g bazalky
4 cl olivového oleje
15 g piniových ořechů
20 g strouhanky
500 g špaget

POSTUP

V pánvičce rozehřejeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zlatou cibulku schladíme červeným vínem a přidáme špetku soli, rozinky a hořčici. Necháme odpařit alkohol a zjemníme máslem. Tuto „marmeládu“ rozmixujeme tyčovým mixérem na nejhladší konzistenci. Doporučujeme přepasírovat pomocí polévkové lžíce přes jemné sítko, aby marmeláda byla skutečně co nejjemnější.

Připravíme si pánvičku, na které za sucha orestujeme piniové ořechy a poté strouhanku. Obojí si dáme do jednotlivých misek a odložíme na později. Do rozpálené pánvičky přidáme olivový olej, na prkýnku pomocí nože rozmáčkneme stroužek česneku a přidáme ho k oleji. Zároveň si ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu.
Jakmile je česnek zlatý, zalejeme ho loupanými rajčaty, která rozmačkáme vařečkou. Přidáme dvě naběračky slané vody z hrnce na špagety a přidáme najemno nasekaný tymián. Rajčatové sugo necháme vařit alespoň 20 minut.
Uvařené sugo zdokonalíme tuňákem, špetkou soli a pepře a čerstvě natrhanou bazalkou.
Necháme na nízké teplotě ještě 10 minut zahřívat. Pozor, bazalku trháme rukama, při krájení nožem oxiduje a rychleji černá.
Uvařené špagety přidáme do pánvičky se sugem a nezapomeneme přidat i trochu vody z hrnce. Důkladně promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo bazalkou.

SERVÍROVÁNÍ

Na talíř dáme 4 polévkové lžíce domácí marmelády. Pomocí vidličky nabereme co nejvíce špaget a v naběračce točíme a točíme a točíme... Opatrně vložíme zamotané špagety doprostřed marmelády, polévkovou lžící nabereme sugo i tuňáka z pánvičky a umístíme na vrch hnízda špaget. Dozdobíme piniovými ořechy a zaprášíme restovanou strouhankou. Buon appetito!

Arancini plněné tuňákovým sugem

Použitý produkt

Rio Mare s citronem a černým pepřem

SUROVINY NA 4 PORCE

Kuskus:
200 g kuskusu
240 ml vody
1 vejce
50 g sýru Parmigiano

Arancini:
rukola
1 balení mozzarelly
300 g strouhanky
250 g hladké mouky
300 ml vody
olej na smažení

Sugo:
3× 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem
400 g rajčat
1 stroužek česneku
4 cl olivového oleje
10 g bazalky
cherry rajčata
sůl
pepř

POSTUP

Kuskus – kuskus osolíme, přidáme olej z tuňáka, promícháme a zalejeme vroucí vodou.
Necháme zakryté 5 minut odpočívat. Poté do kuskusu rozklepneme vajíčko a najemno
nastrouhaný sýr Parmigiano, zakryjeme a necháme vychladnout.

Sugo – rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme do misky. Česnek si rozmáčkneme pomocí nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile má česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut.
Základ suga je nyní téměř hotový a můžeme přidat tuňáka. Sugo prohříváme, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Naběračku hotového suga přidáme do kuskusu a zbytek suga necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Arancini – mouku zalijeme vodou a důkladně rozmícháme na sametovou konzistenci. V tomto těstíčku budeme obalovat arancini. Kuskus promícháme se sugem, které jsme k němu přidali.
Navlhčíme si dlaň, polévkovou lžící nabereme kuskus a v dlani tlakem formujeme tenkou
mističku, do které vložíme předem nakrájenou mozzarellu a lžičku suga. Opět nabereme lžíci kuskusu a zaklopíme náplň. Opatrně, ale důkladně, pomocí druhé navlhčené ruky formujeme do tvaru hrušky. Opakujeme, dokud nezpracujeme všechen kuskus. Arancini necháme v lednici odpočinout, již po několika minutách budou mít pevnější konzistenci.
Jednotlivé arancini ponoříme pomocí děrované naběračky do těstíčka, necháme okapat, vložíme do strouhanky a každou důkladně obalíme. Smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile se zbarví, plotýnku ztlumíme a pozvolna smažíme dozlatova.

SERVÍROVÁNÍ

Na talíř dáme rukolový salát, na něj vložíme arancini a k tomu do malé misky trochu suga na namáčení.
Buon appetito!

Asie

Phad Thai

Použitý produkt

Rio Mare Leggero

SUROVINY NA 4 PORCE

Phad Thai omáčka:
8 polévkových lžic tamarindové šťávy
4 ks palmového cukru
4 polévkové lžíce rybí omáčky

Phad Thai:
5× 60 g tuňáka Rio Mare Leggero
1 ks tofu na kostičky
4 vejce
2 limety
1 svazek pažitky
4 jarní cibulky
4 polévkové lžíce drcených arašídů
4 chilli
2 balení rýžových nudlí na Phad Thai
4 polévkové lžíce rybí omáčky
5 polévkových lžic Phad Thai omáčky
50 g sójových klíčků
1 balení bambusových výhonků v celku

POSTUP

Phad Thai omáčka
V rendlíku si rozpustíme palmový cukr, do kterého přilijeme rybí omáčku. Pomalu necháme redukovat a při stálém míchání přiléváme šťávu z tamarindu. Důkladně necháme provařit 15 minut a poté zchladíme.

Phad Thai
Ve woku si rozpálíme olej, vyklepneme do něj celé vajíčko, které důkladně vyrestujeme. Přisypeme sójové klíčky, pažitku, namočené nudle na Phad Thai, drcené arašídy a ⅓ tuňáka Rio Mare. Takto připravený základ na tuňákový Phad Thai dochutíme tamarindovou a rybí omáčkou. Lehce podlijeme vlažnou vodou a promícháváme ve woku do změknutí nudlí. Ihned servírujeme.

SERVÍROVÁNÍ

Phad Thai servírujeme společně s tuňákem Rio Mare Leggero, smaženým tofu, limetou a drcenými arašídy. Popřípadě chuť lehce přiostříme překrájenou chilli papričkou.

Tuňáková gyoza

Použitý produkt

Rio Mare v olivovém oleji

SUROVINY NA 4 PORCE

16 plátků gyozového těsta
4× 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
½ čínského zelí
½ zázvoru
4 stroužky česneku
1 sladké chilli
1 jarní cibulka
1 svazek čerstvého koriandru
3 polévkové lžíce ústřicové omáčky
1 polévková lžíce sójové omáčky Kikkoman
½ polévkové lžíce sezamového oleje
1 mrkev na malé kostky

Omáčka na gyozu:
5 polévkových lžic sójové omáčky
Kikkoman
šťáva z 1 limety
2 polévkové lžíce javorového sirupu
2 polévkové lžíce vody

POSTUP

Tuňáka necháme okapat přes jemný cedník. Přendáme ho do misky a přidáme překrájené čínské zelí, zázvor, česnek, sladké chilli, jarní cibulku, čerstvý koriandr a mrkev na malé kostky. Takto připravenou tuňákovou náplň na gyozu dochutíme ústřicovou omáčkou, sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Fáš důkladně promícháme a necháme 10 minut odležet v ledničce tak, aby se nám propojily veškeré chutě.
Na jednotlivé plátky gyozového těsta klademe tuňákovou fáš a tvarujeme taštičky gyoza, které vkládáme do bambusového pařáku a vaříme na páře 6 minut. Po uvaření gyozy vyndáme z pařáku a opékáme z jedné strany na předem rozpáleném tuku dozlatova.

Omáčka na gyozu
Do misky nalijeme sójovou omáčku, javorový sirup, limetovou šťávu a studenou vodu.

SERVÍROVÁNÍ

Tuňákové gyozy před servírováním ozdobíme fazolemi edamame, salátem z mořských řas a posypeme praženým sezamem. Před konzumací jednotlivé gyozy namáčíme do předem připravené omáčky.

Bún bò Nam Bộ s tuňákem

Použitý produkt

Rio Mare s citronem a černým pepřem

SUROVINY NA 4 PORCE

Zálivka:
4 polévkové lžíce cukru krystal
½ polévkové lžíce soli
40 ml rybí omáčky
20 ml rýžového octa
200 ml vody
4 stroužky čerstvého česneku
šťáva z 1 limety

Bún bò Nam Bộ:
4× 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem
1 citronová tráva
1 polévková lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
2 svazky čerstvého koriandru
2 polévkové lžíce sójové omáčky
4 hrsti vařených rýžových nudlí
4 hrsti mungo výhonků
4 hrsti mrkve nakrájené na nudličky
4 hrsti salátové okurky nakrájenéna nudličky
2 ledové saláty
4 hrsti smažené šalotky
4 hrsti nesolených arašídů
2 svazky perily
4 chilli papričky
1 svazek jarní cibulky

POSTUP

Zálivka
Do rendlíku nasypeme cukr a sůl, přimícháme rybí omáčku, rýžový ocet a vodu. Základ na zálivku lehce zahřejeme, aby se jednotlivé ingredience rozpustily a vzájemně propojily. Na malé kousky nakrájíme čerstvý česnek, který vložíme do vlažné zálivky. Zálivku nevaříme. Hotovou zálivku před servírováním případně zvýrazníme čerstvě nakrájenými chilli papričkami a okyselíme šťávou z limety.

Bún bò Nam Bộ
Tuňáka necháme okapat přes cedník. Citronovou trávu nakrájíme na jemné nudličky, společně se stonky koriandru a zázvoru. Ledový salát rozpůlíme a oddělíme puky, které postupně nakrájíme na nudličky. Arašídy překrájíme a promícháme s předem smaženou šalotkou. Na plotýnce si rozpálíme pánev, pokapeme olejem, orestujeme zázvor, citronovou trávu, jednotlivé kousky tuňáka. Vše důkladně promícháme a zakápneme sójovou omáčkou. Ihned prosypeme čerstvě nakrájenými stonky koriandru.

SERVÍROVÁNÍ

Do servírovací misky postupně vkládáme:
ledový salát, vařené rýžové nudle, mrkev, salátovou okurku, mungo klíčky, čerstvý koriandr, lístky perily. Do středu přidáme orestovanou směs s tuňákem, kterou posypeme směsí smažené šalotky a arašídů. Ozdobíme čerstvě nakrájenou chilli papričkou a jarní cibulkou. Před konzumací tuňákové Bún bò Nam Bộ přelijeme zálivkou a důkladně promícháme.

Tradiční

Brambory zapečené s tuňákem, cibulkou, rajčátky a sýrem

Použitý produkt

Rio Mare Leggero

SUROVINY NA 4 PORCE

600 g vařených brambor grenaille
2 ks cibule
3 ks jarní cibulky
200 g cherry rajčátek
olivový olej
6 stroužků česneku
tymián
rozmarýn
oregano
3× 60 g tuňáka Rio Mare Leggero
čerstvý kravský sýr
sůl
pepř

POSTUP

Cibuli nakrájíme na klínky, jarní na kolečka, brambory na půlky. V pánvi opečeme na oleji cibuli a jarní cibulku dosklovata, přidáme na plátky krájený česnek, zarestujeme, přidáme sekané bylinky a natrhaného tuňáka. Osolíme a přendáme do pekáčku k bramborám.
Poklademe rajčátky a trhaným sýrem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 20 minut.

Hamburger s tuňákem, sázeným vejcem, slaninou a cibulí

Použitý produkt

Rio Mare v olivovém oleji

SUROVINY NA 4 PORCE

4 ks hamburgerové housky
olivový olej
4 vejce
8 plátků slaniny
50 g polníčku
2 ks rajčat
100 g bílé cibule
100 g červené cibule
2 ks jarní cibulky
40 g hnědého cukru
1 citrón
2× 80 g balení tuňáka Rio Mare v olivovém oleji

POSTUP

Housky rozkrojíme a nasucho opečeme.
Bílou a červenou cibuli nakrájíme na klínky a jarní na kolečka. Orestujeme dozlatova, přidáme
cukr, necháme zkaramelizovat a zakápneme citrónovou šťávou. Slaninu vypečeme. Z vajec
připravíme volská oka. Na housku poklademe cibuli,
polníček, slaninu, plátky rajčat, tuňáka a volské oko.
Přiklopíme druhou polovinou housky.

Palačinka plněná tuňákem, špenátem a kořenovou zeleninou

Použitý produkt

Rio Mare s citronem a černým pepřem

SUROVINY NA 4 PORCE

200 g hladké mouky
400 ml mléka
2 vejce
1 feferonka
hrst bazalky
sůl
pár kapek olivového oleje do těsta
olivový olej na pečení palačinek
100 g čerstvého špenátu
100 g mrkve
100 g řapíkatého celeru
100 g kořenové petržele
olivový olej
snítka tymiánu
200 g zakysané smetany
2× 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem

POSTUP

Feferonku a bazalku nasekáme nadrobno. Smícháme s ostatními ingrediencemi na palačinky
v hladké těsto a necháme odpočinout. Poté na oleji v pánvi připravujeme palačinky.
Řapíkatý celer, mrkev a petržel nakrájíme na malé kostky a orestujeme vše na oleji dozlatova.
Přidáme špenát, natrhaného tuňáka a osolíme. Dobře promícháme.
Palačinky potřeme zakysanou smetanou, poklademe směsí zeleniny a tuňáka a zabalíme.